Iets Met Boeren

Corné van Sprundel, Marleen Hendrickx, Peter Dictus

Iets Met Boeren

Er is in geen velden of wegen een landbouwakkoord te bekennen, het kabinet ligt op z'n rug en de boerenopstand rolt over Europa. Ofwel, wij zijn nog lang niet uitgeboerd. Ook in 2024 akkeren we nog even door, zoals op 5-6-7 april in Middelbeers. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Tickets

Sinds het najaar van 2021 toert Bureau Pees met een opmerkelijke theaterserie door het land, bedoeld om een breed publiek te betrekken bij het actuele landbouwdebat en op die manier de polariserende toon daarin te bestrijden. Een bijdrage aan een noodzakelijke transitie.

In de voorstellingen komen alle aspecten van de landbouw voorbij en dat biedt zowel troost als (nieuw) inzicht. Tot nu toe werd Iets met Boeren bezocht door letterlijk boeren, burgers en buitenlui: traditionele agrariërs, onderzoekende vernieuwers, consumenten, bestuurders, klimaatwetenschappers, milieuactivisten.

Een reguliere aflevering van Iets met Boeren wordt gemaakt met lokale spelers: ongetrainde of hiervoor niet opgeleide spelers die zelf liefst met de landbouw te maken hebben. Aflevering 6 – De Nieuwe Lichting werd gemaakt met studenten van de Fontys-theateropleiding en van de Hogere Agrarische School (HAS green academy) in Den Bosch.

De voorstelling speelt op een boerderij, waar het publiek in het volle daglicht langs een collage van scènes wandelt: in de schuur, in de stal, op het erf, in de wei. Geleidelijk raakt elke bezoeker een tikkeltje vervreemd van de eigen mening.

Bureau Pees presenteert ook een kleine of ingedikte versie, zonder de lokale spelers maar met dezelfde strekking en dezelfde impact. De ‘small edition’ maakt dat het verhaal gemakkelijk ook op andere locaties verteld kan worden, zoals congressen, symposia en festivals.

00 groepsdans IetsMetBoeren 6_fotoMoonSaris

“Als de personages met elkaar botsen, uit hun comfortzone worden getrokken en zichzelf moeten verdedigen, als feiten en emotie met elkaar aan de haal gaan, wordt de complexiteit van de problematiek echt inzichtelijk. Dit gaat niet alleen over feiten en getallen, maar ook over boeren aan wiens identiteit wordt gemord.” (Sander Janssens, Theaterkrant, 2 oktober 2022)

“Van Sprundel en Hendrickx weven consequent de knelpunten op het boerenerf, economie, politiek, milieu en maatschappij door elkaar tot de ingewikkelde kluwen waar wij nu in beland zijn. En toch is het drama van de individuele boer en boerin daarin het meest voelbaar. De epiloog van boer Jos is daarin het hoogtepunt, omdat de spanning zich daar ontlaadt in pure tragiek.” (Gerard Mesman, Eindhovens Dagblad, 30 september 2022)

“Iets met Boeren is een indringende voorstelling die aanzet tot nadenken”. (Emmanuel Naaijkens, Brabant Cultureel, 4 oktober 2022)

09 Kevin IetsMetBoeren6_fotoMoonSaris

Het platteland is in rep en roer. De boer is het beu. Te hoge kosten, te lage prijzen, te weinig waardering en telkens nieuwe regels. De boer verlaat stal en akker en trekt ten strijde. Verderop telt de boswachter de vogels, meet de wetenschapper het weer, bedenkt de politicus een plan, plakt de activist zich vast en kijkt de klant naar de prijs van de worst.

 

 

Er is iets aan de hand. Er moet iets gebeuren.

Terwijl de kip en het ei op elkaar staan te wachten.

"Deze voorstelling kan versneld leiden tot inzichten en fatsoenlijke gesprekken."
Mieke Molenschot

Op het Karavaan Festival in Alkmaar speelde van 26 t/m 29 mei 2023 de aflevering met en door studenten van de Fontys Academie voor Theater in Tilburg, met medewerking van studenten van de Hogere Agrarische School, HAS green academy in Den Bosch, in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel. Een unieke coproductie die nu de nieuwe lichting aan het woord laat, de toekomstige generatie agrariërs. Wat is hún verhaal? Wat is hun perspectief in de scherpe discussies en snel wisselende ontwikkelingen? Zien zij het zitten om het werk van hun ouders voort te zetten, om te blijven boeren? Of zijn zij het die het roer omgooien?

Op 6-7-8  juni en 23-24 november 2023 speelde Iets met Boeren #6 – De Nieuwe Lichting op de boerderij van de familie Hanegraaf in Maren-Kessel.

Iets met Boeren # 6 – Alkmaar / Den Bosch (26-29 mei / 6-7-8 juni en 23-24 november 2023)

spel en samenstelling Juliët Erasmus, Nina Gerdes, Joy Hanraths, Lisa Oeyen, Sara Robben, Dewi Spoor, Maya de Weerdt, Irma Rens, Kevin Ruijters e.a. samenstelling en regie Marleen Hendrickx dramaturgie Piet Menu spelcoaching Corné van Sprundel research en redactie Peter Dictus (m.m.v. de spelers en o.a. naar een idee van Ramsey Nasr).

Iets met Boeren #5 – Gilze en Rijen (april 2023)

spel Mieke Bastiaansen, Piet van Beek, Els Boemaars, Harry Boemaars, Marian Boemaars, Nel Boemaars, Lisette Bouman, Pieter Gosens, René de Jong, Anny van Loon, Werner van Looy, Marina Lourens, Irma Rens, Anneke van Rie, Kevin Ruijters, Pierre Schellekens, Corry Snepvangers, Jan Snepvangers, Karin Wouters, Ruud van de Wouw

Iets met Boeren # 3-4 – Sint Anthonis / Reusel-De Mierden (september-oktober 2022) spel Ad Borremans, Cisca Levens, Francine van Gorp,  Sjef van der Heijden, Thijs Bierens, Anne Marie Raaijmakers, Dinette van Well, Dinie van den Oever, Gerry Jacobs, Irma Rens, Kevin Ruijters, Marianne van Wanroij, Marly Wolfs, Mieke Bastiaansen, Paulien Lenkens, Peter van der Sande, Peter Simons, Riek Janssen, Roos van Riet, Ruud van de Wouw, Sjaak van den Oever, Suzan de Laat, Thieu van der Heijden, Thijs Vercammen, Wilke van der Heijden-Beekmans, Wim Linders

Iets met Boeren – algemeen

samenstelling Corné van Sprundel (regie), Marleen Hendrickx (regie/choreografie), Peter Dictus (tekst en research) theatertechniek en geluidsbeeld Bram Schouw | Studio Solo lichtontwerp Marc Joosen kleding Lian Verhoeven productie Jos van Aert | Fiks & Fokus scènefotografie Rob ten Broek / Moon Saris trailers en filmregistratie Gegam Soghomonyan grafische vormgeving Gijs Martens

Bureau Pees presenteerde in oktober 2021 de pilot van Iets met Boeren in opdracht van FoodUp Brabant (onderdeel van het provinciale programma Landbouw en Voedsel) en de gemeenten Sint Anthonis en Reusel-De Mierden. Een jaar later speelden daar opnieuw twee afleveringen.

Gerelateerde blogs

Betrokken makers

Mede mogelijk gemaakt door