Moederskind

Anouk van den Berg en Peter Dictus maken - in samenwerking met het Bredase gezelschap Dansnest - een locatievoorstelling tegen de achtergrond van Moederheil, het zogeheten doorgangshuis in Breda waar tientallen jaren ongehuwde zwangere meisjes en vrouwen gedwongen werden hun kinderen af te staan.

Deze bomen, die struiken, dit gras.

Mijn landschap.

Niet echt een landschap

Niet echt een geboorteplaats.

Niet echt iets om te onthouden.

Te herinneren, te herdenken.


spel

Marie Angelique - Annemiek Lambregts

Emanuela - emmy van Schalkwijk

Gepke - Eugénie Smits van Waesberghe

Jean-Pierre - Wilko Vermuë

Jasper Koopmans, Felicia Kuijper (3-4 juni Lily Kok), Annelies Mertens, Charlotte Thijssen


samenstelling Anouk van den Berg (regie) en Peter Dictus (tekst)

choreografie Nana van Moergestel en Neel Brans | Dansnest

geluidsbeeld en muziek Bram Schouw | Studio Solo

ontwerp toneelbeeld Marc Joosen (licht), Robin Schijfs 

grafische vormgeving Gijs Martens | Studio Mieters

fotografie Rob ten Broek

social media Stephanie Bastiaansen | Storm Communicatie

trailer Dax Thuijs
 

première vrijdag 27 mei

overige speeldata 28-29 mei, 3-4-5 juni, 10-11-12 juni

aanvang 20.00 uur

locatie plantsoen hoek Fatimastraat/Valkenierslaan, Breda

De voorstelling speelt in de open lucht. Houd rekening met de weersomstandigheden.


De kaartverkoop is in volle gang!

tickets zijn via deze link te koop


Tot ver in de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw was Moederheil in Breda het grootste doorgangshuis voor ongehuwde moeders. Vrouwen en meisjes die 'niet in staat' werden geacht voor hun kind te kunnen zorgen. Of voor wie de schande van een kind te groot was. Na hun bevalling moesten ze onmiddellijk hun kind afstaan, voor adoptie, vaak zonder enig verder contact.


Eind 2019 startte een rijksonderzoek naar het reilen en zeilen van doorgangshuizen als Moederheil, vooral naar de rol van de overheid hierbij. Dat onderzoek is intussen gestaakt, momenteel wordt het opnieuw ingericht.


Na Brouwerskind (2019) gaan regisseur Anouk van den Berg en schrijver Peter Dictus opnieuw samen aan de slag. Moederskind is geïnspireerd op de verhalen van de destijds in Breda geadopteerde kinderen en hun afstandsmoeders. Over de enorme druk op meisjes en vrouwen om afstand van hun kind te doen, over de kinderen die in een adoptiegezin geplaatst werden met een nieuwe naam, een nieuwe identiteit, over hun zoektocht en hun onophoudelijke verlangen de verbroken band met hun biologische moeder (en/of vader) te herstellen.

Moederskind wordt geen kloppend historische constructie. De voorstelling legt een link met het heden: wat gebeurt er met mensen als ze ongevraagd verplaatst worden? In die zin vertonen afstandskinderen overeenkomsten met vluchtelingen.


Bijzonder is het gegeven dat er vier mensen meespelen die destijds onder dergelijke omstandigheden in Moederheil zijn geboren. Naast deze ongetrainde ervaringsdeskundigen spelen dansers mee van het Bredase gezelschap Dansnest. Moederskind speelt straks in de voormalige tuin van het doorgangshuis aan de Valkenierslaan, het enige bestaansbewijs van de geboorteplaats van vele 'onbekende' kinderen.


Op 4 september 2021 vond een voorproeve plaats van Moederskind; zie de foto's hieronder.


Moederskind wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Breda, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en de Mastboom-Brosens Stichting.


Meer plannen & projecten