Dichtbij Matki

In 2020 presenteert Bureau Pees een reprise-tournee van Dichtbij Matki, de voorstelling waarmee Monika Kowalewska in 2019 afstudeerde aan de Fontys Academie voor Theater en op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch de Entreeprijs won.

De 12-jarige M is door haar moeder uit Polen naar Nederland ontvoerd. Moeder is verliefd op Jan die daar al jaren werkt. Nu heeft hij gevraagd of ze bij hem komt wonen. M moet mee naar het beloofde land, graag of niet. Daar doet ze er alles aan om zo snel mogelijk Nederlandse te worden. Dat lukt prima.


Totdat jaren later ineens de andere Polen naar Nederland komen. Met muziek en een taal die klinkt als vroeger. M roept haar moeder op het matje.


Dichtbij Matki is de afstudeervoorstelling (11+) van Monika Kowalewska aan de Fontys Academie voor Theater, een coproductie van jeugtheaterplatform Wildpark en Bureau Pees. Ze nam haar eigen geschiedenis losjes als uitgangspunt voor een voorstelling over het verlangen naar thuis, over identiteit en loyaliteit. Hoe het leven die dingen soms verschuift.


regie Monika Kowalewska  
tekst Peter Dictus
spel Margo Verhoeven, Malgorzata Kowalewska
muziek Yori Olijslagers
licht Marcel Bruinshoofd
regieadvies Annemiek Nienhuis, Martijn Bouwman
decoradvies Sanne Danz
met dank aan Cracovia Eindhoven, Theaterfestival Boulevard, Stichting Poolse school Tilburg, Ambassade van de Republiek Polen te Den Haag


speeldata

30 mei en 31 mei (19.30 uur) en 2 juni (16.00 uur) - Pand P, Eindhoven

9 en 10 juni - Theaterfestival Karavaan, Alkmaar

v.a. 17 juni - Stormfestival, Tilburg

3 en 4 augustus - Theaterfestival Boulevard, Den Bosch


In het Brabants Dagblad verscheen een interview met Monika Kowalewska: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/een-actrice-een-moeder-en-een-pan-soep~a5f79a44/Meer plannen & projecten