X Y WE en X Y I

X Y WE is de theatercampagne waarmee Marleen Hendrickx een concrete bijdrage levert aan de emancipatie van intersekse mensen. Onlangs won ze hiermee de publieksprijs bij de uitreiking van de Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

De campagne X Y WE omvat twee theaterproducties: de gelijknamige voorstelling van Marleen met 5 andere intersekse mensen tussen 18 en 80 jaar die een inkijk geven in het leven van een intersekse persoon én de solo X Y I die op 21 november in première ging tijdens het Jonge Harten Festival in Groningen. Het derde deel F Y I bevat diverse activiteiten ter vergroting van de algehele kennis over intersekse.


XX chromosomen vormen een vrouw,
XY chromosomen vormen een man.

En toen ik vroeg, kan dan ook … zei de leraar:

Nee, dat bestaat niet.

Wij bestaan niet. Zeiden ze.

Zeg het maar tegen niemand. Zeiden ze.

Dus leven wij ongezien, ongehoord.
En zijn jullie gaan geloven, dat wij niet bestaan.
Tot nu.


In Nederland zijn 190.000 intersekse mensen, in België 125.000. Allemaal personen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw. Vaak is over hen gezwegen, ook door henzelf, op advies van artsen. Theatermaker Marleen Hendrickx, zelf intersekse, doorbreekt met haar voorstellingen dat stilzwijgen.


Het doel van de theatercampagne is het bevorderen van de emancipatie van intersekse mensen, door onder meer de kennis te vergroten over intersekse, het vaak kenmerkende stilzwijgen daaromheen te doorbreken en te streven naar een wettelijk verbod op ‘niet noodzakelijke operaties’ in dit verband. X Y WE wil de grote groep intersekse mensen in Nederland en Vlaanderen uit de anonimiteit halen.


Nu geven wij je woorden. 

Wij geven je een verhaal.
Ons verhaal.
Je mag het tegen iedereen vertellen.
 

“Wat X Y I zo overtuigend maakt is dat Hendrickx nergens een schuldvraag neerlegt. Men wist niet beter dan dat intersekse door een operationele ingreep ‘verholpen’ kon worden en dat je daarna keurig als man of vrouw door het leven kon gaan. Ze verwijt haar ouders niets, ze verwijt de medische stand niets. Juist door haar geschiedenis op deze manier te verbeelden stelt de voorstelling dit aan de orde. Op hartverscheurende wijze.” (Theaterkrant over X Y I)


credits X Y WE

samenstelling en regie Marleen Hendrickx

spel en teksten X Y WE Katoo, Nienke van Dijk, Joyce Kiela of Chanel Asberg, Geert de Vocht, Koen Wildenbeest en Marleen Hendrickx

kleding Jeanne Foesenek

fotografie Rob ten Broek

advies en coaching Jan Taks, Corina Lok, Dennis Meijer, Anouk Rutten, Dorien Folkers, Peter Dictus


credits X Y I

samenstelling en spel Marleen Hendrickx

eindregie Hanna Timmers

speladvies Jan Taks

lichtontwerp Jasper Nijholt

fotografie en film Sjoerd Derine


credits X Y WE / X Y I

tekstcompositie Jorg van den Kieboom

scenografie Robin Schijfs

tourneebegeleiding Jos van Aert

theatertechniek Kees Theunissen, Jasper Nijholt

grafische vormgeving Gijs Martens

productie Peter Dictus / Bureau Pees


Tickets en speellijst: xywe.nl


De campagne loopt tot het voorjaar van 2023. In die periode worden voorstellingen uitgevoerd in ziekenhuizen en andere medische centra, op scholen en in reguliere theaters.

voor programmeurs en organisatoren: X Y I en X Y WE zijn te boeken via info@bureaupees.nl


X Y WE is mede mogelijk gemaakt door VSBfonds, VriendenLoterij Fonds, Fonds ZOZ, L'Oréal, Stichting Janivo, We Are Public en de Nederlandse Klinefelter Vereniging.


De afstudeerversie van X Y WE in november 2020 aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, is mede mogelijk gemaakt door DSD Nederland, Nederlandse Klinefelter Vereniging, NNID en het Bob Angelo Fonds van het COC.


De foto's hieronder tonen fragmenten uit X Y WE en X Y I, gemaakt door respectievelijk Rob ten Broek en Sjoerd Derine. 

Meer plannen & projecten