Brouwerskind – podcast

Anouk van den Berg, Peter Dictus, Bram Schouw

Brouwerskind – podcast

In 2020 is een vijfdelige podcast uitgebracht van Brouwerskind, gebaseerd op het audio-materiaal uit de gelijknamige voorstelling, aangevuld met bespiegelingen van de makers, extra informatie en nieuwe opnames. Te beluisteren op Spotify en SoundCloud.

In 2002 sluit het internationale concern Interbrew (nu AB InBev) de poorten van de Drie Hoefijzers Brouwerij in Breda. Daarmee komt een einde aan een ruim drie eeuwen durende periode waarin de brouwersdynastie Smits van Waesberghe de economische en sociaal-culturele karakteristiek van Breda bepaalt. De brouwerij is een icoon, midden in de samenleving. Het boekhoudkundige besluit van Interbrew zet ook meer dan driehonderd mensen op straat.

De vader van theatermaker Anouk van den Berg werkte destijds ook in de brouwerij. Zeventien jaar na de sluiting gaat ze met tekstschrijver Peter Dictus op zoek naar het verhaal achter het roemruchte familiebedrijf. In september 2019 presenteren ze de voorstelling Brouwerskind, in het voormalige hoofdkantoor van de brouwerij. Deze theatrale audiotour langs cultureel erfgoed trekt vele honderden bezoekers. Bijna anderhalf jaar later komt de gelijknamige podcast uit. Hierin hebben de beide makers niet alleen hun voorstelling bewerkt, maar voegen ze ook een ander geluid toe, een nieuw verhaal, dat hun eigen verbeelding te boven gaat.

Betrokken makers