Brouwerskind - de podcast

Anouk van den Berg en Peter Dictus maakten met Bram Schouw de vijfdelige podcast Brouwerskind, naar hun gelijknamige voorstelling uit 2019. Je kunt de podcast hier beluisteren:

Bureau Pees · Brouwerskind #1 - De Sluiting

In 2002 sluit het internationale concern Interbrew (nu AB InBev) de poorten van de Drie Hoefijzers Brouwerij in Breda. Daarmee komt een einde aan een ruim drie eeuwen durende periode waarin de brouwersdynastie Smits van Waesberghe de economische en sociaal-culturele karakteristiek van Breda bepaalt. De brouwerij is een icoon, midden in de samenleving. Het boekhoudkundige besluit van Interbrew zet ook meer dan driehonderd mensen op straat.


De vader van theatermaker Anouk van den Berg werkte destijds ook in de brouwerij. Zeventien jaar na de sluiting gaat ze met tekstschrijver Peter Dictus op zoek naar het verhaal achter het roemruchte familiebedrijf. In september 2019 presenteren ze de voorstelling Brouwerskind, in het voormalige hoofdkantoor van de brouwerij. Deze theatrale audiotour langs cultureel erfgoed trekt vele honderden bezoekers. Bijna anderhalf jaar later komt de gelijknamige podcast uit. Hierin hebben de beide makers niet alleen hun voorstelling bewerkt, maar voegen ze ook een ander geluid toe, een nieuw verhaal, dat hun eigen verbeelding te boven gaat.


credits van de podcast

samenstelling Anouk van den Berg (regie) en Peter Dictus (tekst)
audiomixage en muziek Bram Schouw / Studio Solo
m.m.v. Anouk van den Berg, Peter Dictus, Frans Smits van Waesberghe jr., Constant Smits van Waesberghe, Netty Molenschot-Horsten e.v.a.
productie De Gisting & Bureau Pees


Brouwerskind, de voorstelling
Als voorbereiding op Brouwerskind spraken de makers met oud-medewerkers, leden van de familie Smits Van Waesberghe en diverse, andere betrokkenen bij de brouwerij. Geleidelijk ontstond een voorstelling die leunt op de wetten en technieken van een actueel hoorspel. Het publiek maakte een theatrale audio-tour door het monumentale, voormalige  hoofdkantoor van de brouwerij. Elke bezochte ruimte kreeg een eigen aflevering die, in eendere volgorde, samen het verhaal vertelden. Brouwerskind bleek een mix van journalistieke en theatrale uitingsvormen, met het oor als een belangrijk voertuig van de verbeelding.
Brouwerskind is 10 keer gespeeld voor ruim 850 bezoekers.


credits van de voorstelling

samenstelling Anouk van den Berg (regie) en Peter Dictus (tekst)

geluidsbeeld en muziek Bram Schouw / Studio Solo

spel Bram Boomaerts, Luc van Oers, Loeke Meulenberg of Loes de Clerck, Paul van Gestel, Roos van den Heuvel of Irma Rens

m.m.v. Breda’s Mannenkoor o.l.v. Hans de Wit

voorzanger Henk van der Maaten

stemmen Anouk van den Berg, Remy Dekkers, Peter Dictus, Anton Geers, Toon Janssens, Reginald Kluijtmans, Henk van der Maaten, Ray Meur, Netty Molenschot-Horsten, Ton Peijnenborg, José Segeren, Mirjam Sengers, Hans Talboom, Frans Smits van Waesberghe jr., Ruud van de Wouw

lichtontwerp en -techniek Marc Joosen

kleding Lian Verhoeven

grafische vormgeving Gijs Martens / Studio Mieters

productieleiding Jos van Aert / Fiks & Fokus

productie Bureau Pees & De Gisting


publieksbegeleiding

Kiki Beekers, Anouck Blocks, Pieter Dictus, Riny van Empel, Erick Geene, Roos van den Heuvel, Linda van den Hombergh, Britt Koopmans, Simone de Kuijper, Reginald Kluijtmans, Annemiek Lambregts, Paula Rens, Emiel Rouws, Anneke Sluimer, Pierre Spierings, Rimanta Tavoraite, Bep Valk, Dorus Valk, Rianne Verhaeren, Roelien van der Wel e.a.

met dank aan

Offices For You: Mayra Hulsink, Moniek Lankers - Knepflé, Gina Vlug, Joost Postma

en alle huurders van de Offices For You-locatie Breda

Barbara Putters, Arthur Teuwen, Stadsarchief Breda, Brouwcafé Frontaal


Café Wankelmoed

Bij de serie voorstellingen in september 2019 was ook een een speciale aflevering van Café Wankelmoed, een theatrale talkshow vol gesprekken en verhalen met oud-werknemers van bierbrouwerij De Drie Hoefijzers en andere betrokkenen; met medewerking van o.a. Willem Reijn, Corné van Sprundel en Jan de Bruijn.

gratis toegang


Brouwerskind is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, Mastboom-Brosens Stichting, gemeente Breda en Offices For You.

Meer plannen & projecten