Brouwerskind

Een voorstelling in 2019 van Anouk van den Berg en Peter Dictus tegen de achtergrond van de vroegere bierbrouwerij van Breda. Eind 2020 verschijnt de gelijknamige, 5-delige podcast.

De 83-jarige Frans Smits Van Waesberghe was voorbestemd om de leiding over te nemen van de vroegere bierbrouwerij De Drie Hoefijzers in Breda. Maar de kroonprins zou de troon van dit iconische familiebedrijf nooit bestijgen. Zijn verhaal is de basis voor een koningsdrama in zakformaat.

Tegelijkertijd verhaalt Brouwerskind over andere banden met de brouwerij, zoals het eeuwenoude verbond met de stad Breda en de innige relatie met de vele honderden mensen die soms hun arbeidzame leven aan de brouwerij hebben gewijd.


Als voorbereiding op Brouwerskind spraken Anouk van den Berg en Peter Dictus met oud-medewerkers, leden van de familie Smits Van Waesberghe en diverse, andere betrokkenen bij de brouwerij. Geleidelijk ontstond een voorstelling die leunt op de wetten en technieken van een actueel hoorspel, een podcast. Het publiek maakt een theatrale audio-tour door het monumentale hoofdkantoor. Elke bezochte ruimte heeft een eigen aflevering die, in eendere volgorde, samen het verhaal vertellen. Brouwerskind blijkt een mix van journalistieke en theatrale uitingsvormen, met het oor als een belangrijk voertuig van de verbeelding.


speeldata 6-7-8, 14-15, 20-21-22 september 2019


samenstelling Anouk van den Berg (regie) en Peter Dictus (tekst)

geluidsbeeld en muziek Bram Schouw / Studio Solo

spel Bram Boomaerts, Luc van Oers, Loeke Meulenberg of Loes de Clerck, Paul van Gestel, Roos van den Heuvel of Irma Rens

m.m.v. Breda’s Mannenkoor o.l.v. Hans de Wit

voorzanger Henk van der Maaten

stemmen Anouk van den Berg, Remy Dekkers, Peter Dictus, Anton Geers, Toon Janssens, Reginald Kluijtmans, Henk van der Maaten, Ray Meur, Netty Molenschot-Horsten, Ton Peijnenborg, José Segeren, Mirjam Sengers, Hans Talboom, Frans Smits van Waesberghe jr., Ruud van de Wouw

lichtontwerp en -techniek Marc Joosen

kleding Lian Verhoeven

grafische vormgeving Gijs Martens / Studio Mieters

productieleiding Jos van Aert / Fiks & Fokus

productie Bureau Pees & De Gisting


publieksbegeleiding

Kiki Beekers, Anouck Blocks, Pieter Dictus, Riny van Empel, Erick Geene, Roos van den Heuvel, Linda van den Hombergh, Britt Koopmans, Simone de Kuijper, Reginald Kluijtmans, Annemiek Lambregts, Paula Rens, Emiel Rouws, Anneke Sluimer, Pierre Spierings, Rimanta Tavoraite, Bep Valk, Dorus Valk, Rianne Verhaeren, Roelien van der Wel e.a.

met dank aan

Offices For You: Mayra Hulsink, Moniek Lankers - Knepflé, Gina Vlug, Joost Postma

en alle huurders van de Offices For You-locatie Breda

Barbara Putters, Arthur Teuwen, Stadsarchief Breda, Brouwcafé Frontaal


vrijdag 13 september, 20.00 uur: Café Wankelmoed

Een theatrale talkshow vol gesprekken en verhalen met oud-werknemers van bierbrouwerij De Drie Hoefijzers en andere betrokkenen; met medewerking van o.a. Willem Reijn, Corné van Sprundel en Jan de Bruijn.

gratis toegang


Brouwerskind is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, Mastboom-Brosens Stichting, gemeente Breda en Offices For You.

Meer plannen & projecten